Werkwijze

Je wilt het laatste afscheid op je eigen wijze plaats laten vinden. Willemijn Das Uitvaartzorg helpt daarbij, vanaf de eerste dag tot en met de dag van de uitvaart neem ik de begeleiding op mij. Met begrip voor elke situatie, alle tijd en ruimte om bewuste keuzes te maken en met oog voor detail. Met aandacht voor het afscheid biedt ik praktische en gerichte zorg aan de overledene en zijn of haar naasten. Samen zetten we concrete stappen, met het oog op de mogelijkheden van dat moment. Uw wens staat centraal en ik heb geen belang bij de keuzes die gemaakt worden. Samen doen we ons best om een respectvol afscheid te organiseren dat past bij de overledene.  We bespreken hoe iemand in het leven stond en wat diegene heeft betekend. Van daaruit zoeken we naar een passende vorm en sfeer.

Bij overlijden

Je kunt direct na het overlijden bellen, dag en nacht. In de nacht kom ik ook, al is het maar om rust te brengen en aan te geven wat er op korte termijn nodig is. Voordat ik iets mag doen, moet het overlijden worden vastgesteld door een arts die ook de verklaring van overlijden opmaakt, dit is nodig om bij de gemeente de aangifte van overlijden te kunnen doen.

Kosten van een uitvaart

Omdat ik inspeel op de specifieke behoeften en wensen, is niet één uitvaart hetzelfde, dus ook het kostenplaatje niet. Openheid en transparantie is belangrijk en zal ik ook bieden. Zo komen we tot een passend afscheid ook financieel gezien.

In de eerste dagen na het overlijden leggen we aan de hand van de wensen een gespecificeerde kostenbegroting voor en waar nodig maken we alsnog andere keuzes met elkaar. U krijgt ook het boekje “Zorgen erna” uitgereikt waarin allerlei noodzakelijke en praktische informatie staat.

Verzekerd of niet verzekerd

Het is niet verplicht je uitvaart te laten uitvoeren door een verzekeraar. Als ik de uitvaart verzorg neem ik contact op met de verzekeraar, meldt het overlijden en informeer wat er wordt uitgekeerd. Desgewenst zorg ik voor de financiële afhandeling middels een machtiging. Het uit te keren bedrag wordt zo op de totaalkosten in mindering gebracht.

Voorgesprek

Praten over je naderend levenseinde of je eigen uitvaart doe je niet dagelijks. Toch kan het rust geven om bespreekbaar te maken wat je belangrijk vindt. Het kan duidelijkheid scheppen voor de nabestaanden als het overlijden zich aandient. Praten over afscheid is praten over hoe je in het leven hebt gestaan en het afscheid kan daar een weerspiegeling van zijn, er zijn tegenwoordig veel manieren om daar vorm aan te geven. Ik geef informatie en samen kunnen we de uitvaartwensen inzichtelijk maken. Het gesprek is laagdrempelig, informeel en kan plaatsvinden op het eigen huisadres. Dit kan een op een zijn, met je partner of met je gezin.

Verzorging

De laatste verzorging is een bijzonder moment. Met aandacht en respect wordt de overledene gewassen en aangekleed, je mag daar natuurlijk bij helpen of aanwezig zijn. Deze verzorging kan thuis plaats vinden of in een uitvaartcentrum.

Een thuisopbaring wordt als intiem en persoonlijk gezien. Dagelijks controleer ik zelf of meerdere malen of alles nog goed is, en bij twijfel mag je altijd bellen, zodat niemand daar zorgen over heeft.

Door gebruik te maken van koeling kan de overledene vaak tot aan de dag van de uitvaart thuisblijven. Opbaren kan in principe overal in huis, het liefst in een ruimte die zo koel mogelijk of gekoeld kan worden.

Thanatopraxie of te wel lichte balseming is ook een mogelijkheid. Hiervoor wordt een ervaren thanatopracteur ingeschakeld. Na deze behandeling is koeling van het lichaam in principe niet nodig.

Uitvaartcentrum

Als thuisopbaring niet gewenst of mogelijk is wordt de overledene overgebracht naar een uitvaartcentrum naar uw keuze in de directe omgeving. De overledene verblijft dan in een koelruimte, waarbij bezoek mogelijk is op afgesproken momenten. Of de overledene verblijft in een 24-uurs kamer waarvan de nabestaanden de sleutel krijgen en op ieder gewenst moment bij de overledene kunnen zijn.

De overledene hoeft na het overlijden niet meteen in een kist, mand of wade te worden gelegd. Dat moment bepalen we met elkaar. Opbaren op een bed of opbaarbed wordt door velen als vriendelijker en toegankelijker ervaren.

Rouwkaart

Met elkaar geven we vorm aan de rouwkaart als uitnodiging of kennisgeving voor de afscheidsplechtigheid. Dit kan een kaart in de vorm van drukwerk zijn of in digitale vorm, of beiden. Een eigen ontwerp of afbeelding gebruiken, is natuurlijk mogelijk.

Crematie

De week van de uitvaart bij een crematie ziet er ongeveer zo uit. In uw tempo en tijd, niet alles hoeft in 1 of 2 gesprekken geregeld te zijn, samen zullen we toewerken naar de dag van de uitvaart.

  • Komt er een crematieplechtigheid waar en wanneer. Het kan in een crematorium plaatsvinden maar ook op een alternatieve locatie zoals de tuin, gemeenschapshuis of horecagelegenheid. En kies je voor een besloten of algemene plechtigheid. Kies je voor groot of klein/intiem. Tegenwoordig is veel mogelijk en bespreekbaar.
  • We zullen een afscheidsplechtigheid in een crematorium in Nederland boeken of net over de grens in België, Lommel, dat mag tegenwoordig ook.
  • Gaan er mensen spreken, laten we foto’s zien en muzieknummers horen, wil je  livemuziek. Zijn bepaalde rituelen belangrijk, is er behoefte aan een condoleance.
  • Wil je een gedachteniskaartje of herinnering om aan de gasten mee te geven.
  • Worden de gasten na afloop uitgenodigd voor een samenzijn, en in welke vorm of op welke locatie.

Begrafenis

Dit is vrijwel hetzelfde draaiboek als bij een crematie echter moeten we met sommige andere zaken rekening houden:

  • Waar en wanneer vindt de plechtigheid plaats, in de kerk of elders.
  • Wordt er begraven vanuit de kerk, zo ja, wie gaat daarin voor.
  • We gaan contact opnemen met de pastoor, dominee of voorganger, welke rituelen stelt de voorganger op prijs of zijn gewenst.
  • Gaat het om een nieuw graf of om een bijzetting . Wordt het een nieuw graf dan zullen de nabestaanden op de begraafplaats samen met een beheerder een plaatsje uitzoeken of er wordt een plek toegewezen. En op een later tijdstip moet je nadenken over een grafmonument.
  • Bij een bijzetting zal het grafmonument moeten worden verwijderd en op een later moment worden teruggeplaatst, met eventueel bijschriften.

Nagesprek

1,5 week tot 2 weken na de uitvaart maak ik een afspraak met de nabestaanden voor een nagesprek. We zullen evalueren met elkaar hoe de dagen rondom de uitvaart en de uitvaart zelf is ervaren. Tevens wordt de eindfactuur overhandigd, besproken en toegelicht.

Overlijden van een kind

Het verlies van een kind is het grootste verdriet in het leven. Wanneer dit een situatie is waar u onverhoopt mee te maken krijgt, dan wilt u zorgen voor een mooi en passend afscheid. Een afscheid dat voor altijd een mooie herinnering wordt en waar u en uw familie of gezin in de toekomst kracht uit kunnen halen.

Willemijn kan u bijstaan in dit proces en u direct alle zorg uit handen nemen. Samen maken we het afscheid van uw kind zo warm, betrokken en persoonlijk mogelijk.

Soms komt het overlijden van een kind volkomen onverwachts. Bij andere families is dat niet het geval en is er een periode van verdriet, angst en veel zorgen aan voorafgegaan. Ik neem u stap voor stap mee in het traject naar de uitvaart en het afscheid.

U staat niet alleen

Ik sta in uw rouwproces op elk moment van de dag voor u klaar en verzorgen samen met u alle praktische onderwerpen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de rouwkaart, plaats van opbaren, locatie van het afscheid en de inhoud van de (kinder)uitvaart. Ook na de uitvaart kunt u op mij blijven rekenen.

Voorbespreken

Wanneer bekend is dat een kind zal komen te overlijden, dan wilt u wellicht al antwoord op uw vragen rondom het afscheid. U kunt bellen voor een persoonlijk voorgesprek. Uit ervaring weet ik dat het vaak rust geeft om in de tijd die er nog is (voorlopige) keuzes te maken.